Övervakning

Toulouse var den första staden i Frankrike som började med stadstäckande kameraövervakning, den är också mer utbredd här om man jämför med andra städer i Frankrike. När jag promenerar runt i staden så ser jag kameror överallt; t.ex på lyktstolpar, byggnader och balkonger.

Självklart är huvudsyftet med kameraövervakning att sänka brottslingheten, kamerorna ska ha en avskräckande funktion. Ett annat självklart syfte är att det ska hjälpa till med brottsutredningar. En utbredd övervakning tjänar båda dessa syften till en viss grad, frågan är om det är tillräckligt? Finns det några negativa sidor med övervakning?

Ett mål med övervakning är att folk ska känna sig tryggare, tyvärr har den ofta motsatt effekt. Människor gillar generellt inte att bli övervakade, så fort en diskussion om övervakning på internet eller i verkliga livet dyker upp så uppenbarar sig oräkneliga motståndare med starka argument mot detta. Människor gillar inte att "storebror" kan se och kanske t.o.m höra allt när man är ute och gör saker och ting.

Att en stadstäckande kameraövervakning kostar väldigt mycket är något som också kan bli ett problem. Övervakningsutrustning ska köpas in, monteras och underhållas - det är inte lite utrustning och inte heller någon billig sådan. Det enda positiva för ekonomin är att detta kanske skapar några jobb, dock inte i närheten av så många som behövs för att det ska bli en bra investering. Allt detta betalas självklart av skattebetalare och då dyker av ren automatik en klassisk fråga upp i huvudet - finns det inget bättre vi kan göra med pengarna? T.ex satsa pengar på de fundamentala problem i samhället som leder till en ökad kriminalitet - fattigdom, segregation m.m. Eller varför inte fler patrullerande poliser, detta har absolut en mer avskräckande effekt.

Varför diskutera detta ämne just nu? - Jo, i Toulouse finns det nu en galen man som har skjutit ihjäl vuxna och barn med invandrarbakgrund. Denna man har inte blivit avskräckt av någon kameraövervakning, polisens arbete har inte heller hjälpts av någon övervakning. Detta pga att det självklart är väldigt enkelt att maskera sig om man ska begå ett brott och det är enkelt att ta reda på var övervakningen finns för att sedan undvika den.
Om man bortser från parkeringshus så har kameraövervakning knappt haft någon effekt alls mot brottslighet där undersökningar har blivit gjenomförda (welsh och farrington).

Tryck här för att läsa en bra och utförlig artikel om tragedin i Toulouse. Skänk gärna en tanke till offren och offrens anhöriga.

Det var allt för ikväll, dags att sova då jag ska vara på universitetet om 7 timmar.

Pejs!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0